Leicon Straatjuweel®

 
Productkenmerken 
Het Straatjuweel® is een halfrond element van gewapend beton met een diameter van 200 cm en een hoogte oplopend van 7 tot 17 cm. Voor zwaar verkeer is het "juweel" overrijdbaar, al het andere verkeer moet er omheen.
 
 • Snelle plaatsing en verplaatsbaar
 • Gewapend beton in grijs, zwart of rood
 • Opvallende reflectoren
 • Reflecterende rand
 • Vormvast door gewapend beton
[01] Producttypering
- Grijs
- Inclusief 9 stuks glasbolreflectoren (Ø 50mm)
- Inclusief hijsvoorziening RVS schroefhulzen M16
- Omranding gegalvaniseerd bandstaal 70x10 mm, verankerd aan de wapening, voorzien van een strip
- Ook leverbaar in zwart en rood
- Ook leverbaar met verkeerszuilen zwart/wit (BB21), blauw/wit, rood/wit of geel (BB22)


Gewicht (kg./st.)
Lengte
(cm.)
Breedte(cm.)
Dikte
(cm.)
Hoogte
(cm.)
Standaard
kleur
Standaard
Straatjuweel®
480 200 100 7-17 - Grijs

Optionele
verkeerszuil BB21
- - - - - Zwart/wit
Optionele
verkeerszuil BB22+
RVV-bord (D2) D02ro_BB22
- - - - - Geel
8399000540
Optionele
schroefbout RVS A4 M12*295
0.263 - - - - Grijs
8399000535
Optionele
stalen Pen 20*700 mm
1.95 - - - - Grijs
8399000160
Optionele
asfaltbout TSM B14*165 M16*35 SW12
0.23 - - - - Grijs

Verkeerszuil BB 21
 • fundatiestuk inclusief 4 stuks RVS bouten,
 • 4 stuks breekbouten,
 • buispaal, lang 900 mm,
 • zwart/wit, Diamond Grade (klasse III)
 • inclusief scharnierbeugels.

Verkeerszuil BB 22 met RVV bord D02

 • fundatiestuk inclusief 4 stuks RVS bouten,
 • 4 stuks breekbouten,
 • buispaal, lang 1400 mm,
 • geel, Diamond Grade (klasse III)
 • pijlbord, rond 400 mm, type Dubbel Omgezette Rand,
 • inclusief scharnierbeugels.
Andere soorten verkeerszuilen op aanvraag.
 
[02] Vormgeving en afmetingen
Mechanische eigenschappen

Beton: C 45/55
Milieuklasse: XF4 
Wapening: Voorzien van langs en dwarswapening FeB500, diameter 8 mm; totaal thermisch verzinkt
Ref. periode: 20 jaar
Profiel oppervlak: antislip
Omranding: band verankerd aan de wapening
Bevestiging: 4 stuk RVS schroefhulzen M16, ingestort h.o.h. 150 mm.

Functionaliteit/prestaties
Ontwikkeld in overleg met Veilig Verkeer Nederland volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Kinderen Voorrang (3VO) presenteerde 6 oktober 1998 de eerste proefmodellen van het Straatjuweel® in Haarlem. 

[03] Prestaties en eigenschappen
Veilig Verkeer Nederland (VVN) hecht eraan dat de straatjuwelen in alle opzichten veilig, mooi en duurzaam zijn. Daarom is een product ontwikkeld dat al deze eigenschappen bezit. Het Straatjuweel® is een halfrond element van gewapend beton met een diameter van 200 cm en een hoogte oplopend van 7 tot 17 cm. Voor zwaar verkeer is het "juweel" overrijdbaar, al het andere verkeer moet er omheen. Het gaat dus niet om een drempel, maar om een element waarmee wegversmallingen, asverschuivingen, bussluizen en middeneilanden kunnen worden gerealiseerd. Andere toepassingsgebieden kunnen zijn: In bochten als snelheidsremmer, Rustpunt in een smalle straat, verduidelijken van een zebrapad.
U merkt het al, het Straatjuweel® biedt u vele oplossingen en is uitermate geschikt om Duurzaam Veilige maatregelen uit te voeren in bestaande woonwijken.
 
Het Straatjuweel® als oplossing in de straatinrichting past in de gedachte van de levensbestendige straten als permanente maatregel. Maar ook als tijdelijke maatregel voor een snelle actie als een snelheidsremmer in bijvoorbeeld het kader van IKS, inrichting van kindvriendelijke straten, is een Straatjuweel® een uitstekend en effectief middel.
 
Kinderen bekijken het verkeer anders dan volwassenen. Niet alleen doordat ze niet de hoogte hebben van volwassenen, maar ook doordat bepaalde cognitieve en sensorische ontwikkelingen niet vergelijkbaar zijn met die van volwassenen. Het voornaamste verschil betreft het schatten van de snelheid en het geluid uit een bepaalde richting en het overzicht houden is minder ontwikkeld.
 
De ongevalcijfers liegen er niet om. Kinderen in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar zijn het meest kwetsbaar. Zeker in de ontmoeting als voetganger (52%) of fietser (32%).
 
Het Straatjuweel® kan gebruikt worden als wegversmalling, al dan niet in combinatie met het verkorten van de oversteek bij een zebra. Op deze manier kan het beoogde conflict tussen automobilisten en voetganger worden vermeden. Een andere toepassing is het gebruik als snelheidsremmer. Vooral indien snelle maatregelen genomen moeten worden is plaatsing van een of meerdere Straatjuwelen een uitstekende en bovendien kostenefficiënte oplossing.
[04] Toepassing
Opslag
Het Leicon Straatjuweel® wordt aangeleverd gelost naast de auto en opgelegd op speciale houten pallets. Zo zijn de elementen ook stapelbaar. De straatjuwelen en de houten pallets dienen recht boven elkaar geplaatst te worden voor een stabiele opslag.
 
Plaatsing Straatjuweel®
Door toepassing van speciale hijsstroppen (No. 1260/42 M16) die in het Straatjuweel® kunnen worden geschroefd, is het element te verplaatsen. Ook is het mogelijk met behulp van een stenenklem de elementen te (ver)plaatsen.

Aansluiting op de ondergrond
Het Leicon Straatjuweel® is ontworpen om als tijdelijke of als definitieve oplossing dienst te doen. Als tijdelijke oplossing kan het element “koud” op de ondergrond gelegd worden. In verband met mogelijk overrijden van het element en de daaruit voortvloeiende belasting, dient het Leicon Straatjuweel® volledig aan te sluiten op de ondergrond.
 
Ruimte tussen het element en de ondergrond dient opgevuld te worden. Hiervoor kan bijvoorbeeld een bitumenproduct (of een mortel) gebruikt worden.
 
Een meer definitieve verbinding met de verharding is tevens mogelijk. Leicon Verkeersgeleiding geeft de volgende mogelijkheden:
 • een roestvast stalen veerboutverbinding (A4 M12 x 295 met ring, veer en plug) door centraal gat in Leicon Straatjuweel® geschroefd in plug in de verharding, eventueel gecombineerd met 2 asfaltbouten (B14*165 M16*350), waarvan de koppen aan de onderzijde in het straatjuweel vallen, 
 • een stalen pen (thermisch verzinkt ø 20 x 700 mm), geslagen door centraal gat in Leicon Straatjuweel® in de verharding, 
 • met een speciale mortel verlijmen van het Straatjuweel® op de verharding, 
 • het vastbranden met bitumineus dakleer op de verharding.
 
Indien gewenst, kunt u voor verder advies contact met ons opnemen of www.straatjuweel.nl raadplegen.
Accessoires 
Verkeerszuil Zwart-wit, BB21
 • fundatiestuk inclusief 4 stuks RVS bouten, 
 • 4 stuks breekbouten, 
 • buispaal, lang 900 mm, 
 • Diamond Grade, klasse III
Verkeerszuil Geel, BB22 
 • fundatiestuk inclusief 4 stuks RVS bouten, 
 • 4 stuks breekbouten, 
 • buispaal, lang 1400 mm, 
 • Diamond Grade, klasse III
RVV bord D2
 • rond 400 mm, 
 • type Adora met dubbel omgezette rand, 
 • Diamond Grade, klasse III, 
 • inclusief scharnierbeugels.

Maatvoering uitsparingen (3x) t.b.v. bevestings-schroeven en –pennen (maten in mm)
[05] Verwerking
Door de combinatie van een gewapende betonconstructie (FeB500) en de zorgvuldig bepaalde vormgeving zijn de drempels langdurig bestand tegen de statische en dynamische belastingen ten gevolg van intensief gebruik door het verkeer. Toepassing van hoogwaardig beton (betonkwaliteit C45/55) levert tevens de garantie voor een hoge vorst- en strooizout-bestendigheid en daarmede de garantie op scheurvorm-ongevoeligheid op lang termijn. Bovendien biedt het geprefabriceerde element, in vergelijking met de meer open structuur van klinkerverhardingen, ook het onkruid weinig kans.

Cruciale factoren voor het realiseren van lage onderhoudskosten zijn:
 • juiste funderingsgrondslag
 • correcte uitvoering overeenkomstig de verwerkingsrichtlijnen
Witte uitslag op beton komt en verdwijnt vanzelf
Witte uitslag op tegels en betonstraatstenen is een bekend probleem, waarvoor (nog) geen afdoende oplossing bestaat. Gelukkig is het geen permanent probleem. Bij normaal gebruik zal de witte uitslag op den duur vanzelf verdwijnen.
 
 
Hoe ontstaat witte uitslag?
De witte uitslag ontstaat door een chemische reactie in het cement. Onder invloed van water wordt vrije kalk gevormd, die opgelost in water, via de poriën in het beton doordringt naar het oppervlak. Zodra de kalk in aanraking komt met lucht (kooldioxyde), ontstaat het onoplosbare calciumcarbonaat. Op gekleurde tegels en stenen is deze witte uitslag beter zichtbaar dan op grijze betonbestratingsmaterialen.
 
Primaire en secundaire uitslag
Witte uitslag kan op verschillende momenten ontstaan. Tijdens de fabricage, door invloed van het aanmaakwater (primaire uitslag) of in de praktijk door invloed van regenwater (secundaire uitslag). Primaire uitslag kan ten dele voorkomen worden door een optimale verdichting van de deklaag en een lage water/cement verhouding. Dit biedt echter geen garanties, want de uitslag kan immers ook door regenwater ontstaan. Het ontstaan ervan is afhankelijk van vele (externe) factoren en kan derhalve niet als produktiefout worden aangemerkt.
 
Oplossingen
Zoals gezegd is er weinig aan te doen. Secundaire uitslag kan door schrobben en goed uitspoelen in het eerste stadium van het proces hooguit worden afgeremd. In de praktijk is deze oplossing niet haalbaar. Behandeling met zoutzuur, dat calciumcarbonaat wel kan oplossen is evenmin een optie. Zoutzuur kan het cement aantasten. De enige oplossing is wachten tot het probleem zichzelf oplost.
 
 
 
 
[06] Onderhoud
Over de kwaliteit van betonbestratings materialen kunnen we kort zijn. Die moet goed zijn.
v.d. Bosch Beton* b.v. geeft die garantie, zwart-op-wit, zonder restricties. Onze producten worden met de meeste zorg geproduceerd en voldoen aan alle kwaliteitsnormen die in de wegenbouwwereld worden gehanteerd.
 
 
De kwaliteit van het productieproces en onze producten wordt nauwkeurig bewaakt aan de hand van I.K.B.-normen (I.K.B. staat voor Interne Kwaliteits Bewaking). Daarnaast voert het KIWA minimaal tien keer per jaar onafhankelijke productiecontroles uit om de kwaliteit van onze productieproces te toetsen.
 
Een officieel bewijs van kwaliteit is het KOMO certificaat, dat nagenoeg op al onze producten van toepassing is. Ook voor producten waar geen productcertificaten gelden hanteren wij strenge normen. v.d. Bosch Beton* b.v. heeft hiervoor een eigen certificaat ontwikkeld, het BBB keur 1. Naast de producten is ook het systeem gecertificeerd ISO 9001, een bewijs dat u bij v.d. Bosch Beton* b.v. in goede handen bent.
 
 
Kortom, geen loze beloftes, maar harde garanties.
Dat is v.d. Bosch Beton* b.v.
 
BRL 2312
voor betonstraatstenen
 
BRL 2313
voor betontegels
 
BRL 2314
voor opsluit- en trottoirbanden
 
BRL 5070
voor het bouwstoffenbesluit
 
IBRL.001
voor overige niet gecertificeerde producten
 
 
 
 
 
Voorkom kleurverschil
Aagezien trottoirbanden voornamelijk worden vervaardigd uit natuurprodukten kunnen kleine kleurverschillen ontstaan tussen verschillende produktieseries. Daarom is het raadzaam het benodigde aantal banden en tegels in één keer te bestellen, zodat deze uit dezelfde produktie serie kunnen worden geleverd.
 
KOMO-garantie
De Leicon betonproducten worden onder geconditioneerde omstandigheden machinematig vervaardigd. De prefab betonelementen worden standaard geleverd onder KOMO attest-met-product-certificaat.
 
[#r7_leveringsvoorwaarden#]
[07] Kwaliteit en garantie
Documentatie Leicon Straatjuweel®
Hieronder kunt u de productbladen downloaden
met productinfo en afbeeldingen.
 
7.17 - Leicon Straatjuweel®
 

Bovenstaande documentatie kunt u openen
met bijvoorbeeld
Adobe Acrobat Reader.
[14] PDF Documentatie
Documentatie Leicon Straatjuweel®
Hieronder kunt u de productbladen downloaden
met productinfo en afbeeldingen.
 
7.17 - Leicon Straatjuweel®
 

Bovenstaande documentatie kunt u openen
met bijvoorbeeld
Adobe Acrobat Reader.
[14] PDF Documentatie